ADAT DAN BUDAYA

Adat dan Budaya

Dalam bidang seni dan budaya, masyarakat Desa Logandu masih banyak yang menjaga kelestarian seni tradisi. Ada beberapa kelompok kesenian tradisional yang masih aktif diantaranya Kuda Lumping, Lengger, dan Wayang Orang yang lebih banyak mengambil kisah-kisah Panji. Selain itu ada pula kesenian Rebana dan Janeng yang bernafaskan agama Islam.
Adat istiadat yang masih dilakukan masyarakat Desa Logandu adalah berjiarah di 3 lokasi petilasan Mbah Suradiwangsa, tokoh yang berpengaruh pada masa lampu di desa ini. Jiarah yang masih dilakukan dengan berdoa dan membakar kemenyan dilakukan bilamana penduduk akan melaksanakan hajat/peristiwa penting dalam keluarganya (menikah/sunatan/panen

Tangga Semen Menuju Makam Mbah Suradiwangsa

Tangga Semen Menuju Makam Mbah Suradiwangsa

Tangga semen menuju lokasi makam leluhur Mbah Suradiwangsa Ketiga tempat tersebut adalah Pecucen (2 tempat) yakni tempat yang dulu digunakan beristirahat Mbah Suradiwangsa berupa batu besar dan tempat memandikan/mensucikan jenasahnya yang sudah dibangun permanen. Lokasinya terletak di belakang Balai Desa Logandu.

Pintu Gerbang menuju Makam Mbah Suradiwangsa

Pintu Gerbang menuju Makam Mbah Suradiwangsa

Sedangkan satu tempat lagi adalah Makam Mbah Suradiwangsa yang di sekitarnya sekarang juga dipergunakan sebagai pemakaman umum.

Inilah keadaan di dalam makam.Tiap peziarah selalu membakar kemenyan disini.Yang anda lihat di depan nisan adalah kemenyan

Inilah keadaan di dalam makam.Tiap peziarah selalu membakar kemenyan disini.Yang anda lihat di depan nisan adalah kemenyan

Sayangnya lokasi rumah tempat tinggal Mbah Suradiwangsa saat ini sudah menjadi lahan sawah. Meskipun di beberapa lokasi masih terdapat sisa-sisa peninggalannya berupa batu asah (untuk mengasah senjata/arit).
PERTABATAN.

Batu besar konon dulu tempat beristirahat Mbah SuradiwangsaPada bulan Jawa Syura, masih dilakukan ritual penyembelihan 2 ekor kambing untuk keselamatan desa. Kepala kambingnya dikubur di ujung timur dan barat desa. Namun hal ini sekarang hanya dilakukan oleh pamong dan sesepuh desa saja, kalaupun ada keterlibatan warga hanya dalam segi pendanaan itupun jarang terjadi. Setiap 4 bulan sekali masyarakat Desa Logandu melakukan bersih makam yang dilakukan bersama-sama.
PECUCEN. Tempat memandikan jenazah Mbah SuradiwangsaDi Logandu juga masih terdapat adat yang masih dilakukan berhubungan dengan hutan/tanaman. Bilamana penduduk akan menebang pohon besar (mahoni, jati, sana keling), pemilik pohon memohon doa agar terlepas dari bahaya dengan berdoa di tiap pohon yang akan ditebang dengan membakar kemenyan. Ada juga hari tertentu yang tidak diperkenankan menebang pohon, hal ini khusus untuk wilayah dusun Kuripan.

Responses

  1. mantab….kalo bisa foto di perbanyak aja, biar seru…

    BUat Sugi, tolong Link blog aku ya di blogmu n makasih banyak ya sebelumnya…

  2. Bang Ayos,untuk sementara foto sudah ada tapi belum sempet di upload,soale akeh paculan agi mandan sibuk.
    Ok masalah blog anda pasti aku pasang di blog roll saya.
    thx.salam

  3. Oke deh….txs banget ya…n kalo ada waktu jangan lupa upload fotonya ya…hehe.

  4. Nek adat budaya Logandu ta ora beda adoh karo Peniron.
    Angguk Logandu apa esih eksis Kang? Mbiyen aku sering nonton wayang wong Logandu.
    Aja2 malah jane tau ketemu rika kang Sugi tp drg kenal. Rika seneng pasang kipyik mbok? Hehe

  5. Kang Suhar,Ndisit pernah ngetop nang desa nek wayang wong /angguk tapi, bar beberapa dekade ini (heee kaya apa baen dekade)mulai meredup ganti sing bersinar gari ebleg,eblege redup…siki agi merintis maning wayang wong/angguk bocah2 lagi pada sinau…lan eblege siki wis populer nek nang desa soale eblege anu campuran personil ebleg penarine -/+24 wong,lanang 12,wadone 12..kiye anu esih pada sekolah kang,tapi Alhamdulilah wis Rame banget sing nanggap ebleg grup dukuh watu abang,jan2e Logandu ana 2 rombongan ebleg,sing sering (jere pernah juara 1 sekabupaten )kuwe nang dukuh kuripan,trus 1 maning nang Dukuh Watu Abang (kiye sing sering kanggo/lan maune malah garep tek promosikan nang salah satu radio swasta Kemayoran Jakarta Pusat)karena nang desa kanggo terus dadi ora sida promosi nang Jakarta,Soal Wayang siki wis apik kayane beberapa tahun kedepan wis lumayan ngetop maning nang ndesa kayane….

    Kayane tah iya Kang rika pernah ketemu nang tontonan,apa rika kae sing sarungan abang karo nggegem kacang si?hahahaaa…..
    Nyong nek pasang kipyik nek kalah njaluk balen karo bandare….hehehee
    salam

  6. Nek ebleg wadon kayane wis tau kanggo nang Peniron lho.. Dadi kelingan wektu gemiyen seneng nonton meng ‘miring ngalor’.
    Malah wong Peniron akeh sing entuk prawan lor. Polaman, Kuripan, Jombor, Watuabang kue gemiyen ambah2anku nonton Kang. Mangkate mlaku liwat alas, baline muter liwat Krsambung. Malah tau ora bisa bali karena ora bisa nyabrang kali Gebang? nang Jambe. Siki wis dibrug apa drg ya? Pokoke Logandu menyimpan banyak kenangan Kang. Hehe

  7. nek siki dalan Logandu wis mulus Kang Suhar,…rika mlaku ndlangar ora bakalan kesandung apa menyak tlepong temenan…….brug siki wis alus…pokoke wis maenlah..peniron-logandu nek metuk kebakalan paling 30 nmenit
    hehehee…sehhh..rika jebulane sering mrng logandu

  8. Niki jaN’e siNten nGgehhh….. LaM kNal jga….

    ^o^ SEMANGAT

  9. Peri Senyum,kesuwun wis mengunjungi situs desaku,
    nami kula sugi,kula lare ndusun sing biasane buruh macul nang sawah,karo mbawon utawane derep.
    kesuwun salam knal

  10. Whaaaa..Kang Sugi ternyata entuk selingkuhan! Salam seka inyong Mba, adine Kang Sugi. Dijamiin lewih gres! hehe

  11. Whaaaaa..ternyata Kang Sugi dapat selingkuhan! Salam juga dari aku adine Kang Sugi Mba..dijamin lewih gres! hahaha

  12. Ciecie..t’nyata Kang Sugi dpt selingkuhan! Salam kenal juga Mba PeriSenyum.. Saya adike kang Sugi. Dijamin lewih gress! Haha..

  13. Iya Kuwe Yu PeriSenyum ngonoh diknalna Kae ana Kang Suhar lan sedulur’s liane sing wis pada nyawiji nang Kandang kiye knalan nganah….di mandan meped karo aku le Lenggah aja pedek2 karo Kang Suhar ya….Kang Suhar anu molai ngeryipna mripat karo sliramu…….kuwe pertanda……ckckckc…..ssssttt Kang Suhar aja brisik nyong due anu anyar…hahahahahaaaa…..

  14. He he he.. Tp Kang Sugi bar panen mbako slepene mesti kandel.
    Inyong ora due duit ya Yu Peri mbuh gelem apa ora. Hiks hiks..

  15. Salam kenal…. Salam budaya?!

    Nice posting,bro!!

  16. Halahhh Kang Suhar sing slepene kandel lin rika Kang…nek inyong tah sanemune thok,genah saking geleme Yu Peri heheheee…..aja nesu ya Yu Peri…..

  17. Salam knal juga Paduka21,moga melalui perkenalan ini bisa menjalin persahabatan yg lebih akrab……
    Terimaksaih…

  18. tukang derep!!! sing penting priatin…:p

    ^o^ SEMANGAT

  19. terima kasih atas kunjungannya. blog yang sangat bagus untuk kita bisa melestarikan adat dan budaya bangsa agar jangan dicolongan lagi oleh bangsa lain

  20. Hi… trims udah mampir,
    Kalau ada artikel tentang daerah Kebumen, kirim ke emailku, atau aku copas boleh ?

    Kalau mau gabung ke Klub Hijaukan Tanah Ini, infonya ada di web siteku :)

    Thank you,
    Nenen Gunadi

  21. Terima Kasih Kembali Rayan Dimas,Mudah2an saja adat dan budaya kita masih bisa di pertahankan.
    salam.

  22. Nenen Gunadi,thx. kembali,maslaah artikel boleh saja di copas asal anda mencantumkn sumber beritanya di akhir artikel yang anda copas….

    salam
    Sugi

  23. pinteran ya sing gawe situs. lam kenal wae go kabehan…

  24. Salam knal kembali Kang Aris,moga dalam perkenalan ini bisa menjalin tali persaudaraan yang lebih akrab lagi…..thx.sdh mampir di blog kami…
    Selamat hari raya idul fitri 1429H mohon ma’af lahir dan bathin.kesuwun

  25. Sugeng siang Kang Sugi. Ngapurane wingi ora sempat sowan meng Logandu. Wektune jebul angel banget dibagi Kang.

    Sugeng Riyadi Kang, sedoyo lepat lair batos nyuwun pangapunten..

  26. Sugeng siang ugi kang Suhar,injih sami2 kawula tiang sepah ambok bilih kiranging trapsilo subosito tuwin tatakromo anggenipun guyon ,tiang sepah kathah lepatipun,kawulo hanyuwun agunging samudro pangaksami
    SUGENG RIYADI “MINAL AIDIN WALFAIZIN “MOHON MAAF LAHIR DAN BATHIN…

    sami kang Suhar,aku arep sms apa tlp blass angele ora ketulungan ora bisa2…..siki nyong wis nang jkt maning kiye kang…
    kesuwun

  27. Kang Suhar,pas bada pertama sebelah gubuge bojoku kan lagi ajatan,trus kurang tenda (soale tendane Ramaku di kanggo kabeh dadi nyilih maning)nyilih maring daerah nggone rika,aku ngobrol2 karo sapa jenenge ya nyong klalen…pokoke jere pedek karo daleme sampean kang……nang bulugantung

  28. kang Sugi,, aring Logandu esih ana prawan apa ora.? nek esih di ngaih siji, :) ngesuk badan tek parani,, hehehehhe ben dadi mantune wong logandu, :)

  29. Kang Wawan,nek Prawan tah ora kurang kang…jan saking geleme di ajak temenan karo rika,tapi ya kuwe kang,wong daerahku ora kaya nang daerahe panjenengan…..hehheeee..wong nggonku pada busik,mambu manuk,biasane ngode dangir karo derep apa panjenengan kersa?
    heheheee…monggo nek kersa tindak ngalor baen kae jan akeh e ora eling apa maning nek pas bada jiaaaannnn…kek artis ora kebagian panggung..heheheee…pating tlebeng ngetan ngulon…….

  30. Tengkyu Kang Sugi.. Daerah nggonku sing due silihan tenda kayane Kang Radi, tapi sing kerja aku ora paham kue.

    Kue kang Gareng digoletna wong logandu. Sukur nek wingi ana sing dicangking rika meng Jakarta. Gumun, kang Gareng ngerti bae nek prawan Logandu maen2.

  31. hickkk..apa ora salah kuwe kang gareng……
    mbokan keplaraklah….heheheheeee….mengko ngajog mburi…….nyong wingi ngintip kang Gareng kayane agi adu arep karo sing mripate ciut koh…….^:)^

  32. hmmm… kebumen ya… wah tanggane nyong kiyeh…

  33. Nggih BangPay,monggo mampir…..

  34. semangat yuh terus majukna seni karo budaya sing ana nang karanggayam.

  35. Nyuwun pendongane mawon Kang PB_Santoso,moga bisa memajukan potensi yang ada di sekitar karanggayam pada mumnya dan nang desane dewek khusunya.

    Rgd’s
    admin

  36. Hello. :) The natural photo of the new arrival, taken by Emma Tallulah’s dad,
    Bye.

  37. Hello… Trims udah mampir :)
    Aku Mbak/teteh bukan Kang he..he.. it’s okay !

    Soal cerita Nyi Roro Kidul, kebenarannya aku enggak tau, soalnya artikelnya dikirim dari teman :)

    Kalau Kang Sugi punya artikel, boleh dikirim ke aku, mau dipasang he..he..

    Terima kasih salam kenal :)
    Nenen Gunadi
    Edmonton, AB, Kanada

  38. iya Sama-sama Mbak,Uupzzz….sory banget Mbak Nenen Gunadi,hick kirain sampean lanang,insya Allah jika ada artikel yang sekiranya pantas silahkan Mbak Nenen copas aza…….soalnya saya sendiri baru lagi belajar ngeblog ….
    Salam knal kembali

  39. Oooo…Logandu kuwe Kebumen ya Kang….???? Monggo Kang disedot lagune nang blogku…hehehe… tengkyu…

  40. Nggih leres Kang Liyant….kesuwun lagune kang,aja kelalen gudril,eling-eling,baturaden,banjarnegara gilar2,pantai logending sekar gadung pokoke uyon2 BMS lebokna kabeh..padune nyong ben donlot gratis heheheee…
    kesuwun banget kang Liyant

  41. Nek bisa adat kuwe nggo narik para wisatawan ….. dadi men daerah kono dikenal wong pirang-pirang,wong enyong tembeke ngerti,soale tinggale nang kotane dadi ra ngerti

  42. nek kaya kuwe bisa ben daerah kono terkenal…soale nyong bae ra ngerti….

  43. matur nuwun kang mas sugi….aku di wenehi ngerti, aku tak pelajari adat-istiadat nang daerah panjenengan…kayane apik…soale aku urung tau nang daerahe njenengan….matur nuwun….

  44. Matur Kesuwun OUPI atas saran2 e,adat istiadat daerah e inyong pancen iya kaya kuwe..moga baen kalih saran saking panjenengan Desa Kula saged narik wisatawan..heheheee…apa bisa ya?
    hickk…ngimpi ndean..

  45. ordistoli…. No Thank’s

  46. sami2 Kang sangidun..monggo tindak teng dusun kulo menawi kersa…

  47. Benguke nang ndi Kang Sugi?

  48. desane apik ayem tentrem, angger nggonku akeh bleduge. Siki malah lagi kena beleken…
    Blog-ge apik. Mengko nek mantu nyong diundang kang ben ngerti logandu.

  49. Hick,Kang Suhar….benguke siki wite pada mati wong godonge benguk di rempeli nang bocah ngarit nggo empak cempe,mulane niniku jerit2 ya kuwe godong cipir,godong benguk jan apamaning godong gedan pada di penclasi nang bocah ngarit
    hahahahahhaa…….hahahahahahaaa

  50. Kesuwun Yu Elvi/Yu Atun,pada baen ndean Yu,penyakit belek,koreng lan penyakit gandong siki agi mewabah desaku.Maklum siki agi mangsa panca roba ndean,pergantian musim,teka musim udan,mangsa ketiga dawa lunga…la nangkene kiye Yu sing biasane akeh penyakit lan kudu di antisipasi nang masyarakat,tapi ya ngerti dewek wong jenenge baen nang desa senajan listrik wis mlebu dalan wis alus tapi wong mata pencahariane tani ya ngerti dewek rika.

    matur suwun Yu,lah klambiku dadi pada sesek kabeh dialem Yayune,aku anu agi tembe blajaran gawe blog kiye Yu kepengin ngetokna unek2 sing kat mbiyen urung kewektu mulane siki tembe baen keturutan kiye.

    Nek mantu tah ya embuh kapan wong anaku esih pada cilik2….heheheee rasah nunggu aku ajatan Yu mayuh nek panjenengan kersa dolan baen maring gubuge Rama Biyungku ning aja Kaget Yu anu gubuge pada reot…
    kesuwun Yu wis mampir nang blogku…

  51. Senang sekali membaca blog ini. Sekaligus bangga masih ada yang peduli dengan desa dan budayannya. Salam

  52. Bisaan oey gawe web nya

  53. aku jajal ngisi komen koh ora bisa bisa mlebu bae sih kang … Kepriwe kiye , jejel siki mlebu ora

  54. lah Mlebu, dadi kaya kiye kang critane, Kowe gered kang suhar kon gawe Milis kebumen sisi Lor Mengko sing dadi dalang rika apa kang suhar, masalahe kang wis pinter IT, nyong dadi anggotane bae nggo nramekna..

  55. Terima Kasih Mas Ondo Supriyanto,telah mampir ke blog kami.dan terima kasih juga atas kesan dan pesannya.

    Salam Kembali.

  56. Kang Aries,Kesuwun wis methungul maning ,kiye Kang Aris singendi ya? apa aja2 adiku lanang sing nang bandung…ckckckccc……enggane temenan….

    Salam

  57. Kang Budi,kesuwn sekedar informasi buat kang budi,..nek panjenengan kirim comentar ora langsung methungul metu nang komentar Kang…tapi nunggu moderasi sekang admin/aku kang…kesuwn heheheheeee
    nek siki wis bisa metu kan?

    salam

  58. Insya Allah Kang Budi,jajal mengko tek odag2e lawange Kang Suhar…..
    salam

  59. Alah jan jebulane ramene ngepolyah…seh kang sugi olih cem-ceman anyar apa anu garep tambah kang?

  60. Hick..Kang Umbul mangga mlebet Kangnyong caranua anu agi mandan nglirik iya kiye Kang…ning sing di lirik malah mlayu…hehehehe…
    Kesuwun Kang Umbul wis kersa mlebu nang Blog e inyong.

    salam

  61. Lha…kaya kuwe si…wong penginyongan sing pada guyub ya…Sori kang lagu2 banyumasane durung sempat upload maning soale lagi madan akeh gawean dadi arang2 ngebloge… Ya wis salam bae kanggo kanca2 nang Logandu lan Kebumen, salam damai kang Mbanjar…

  62. kang Liyant, wiwit bada subuh kana kene tandang gawe pada rebut resik tangan alus rampung disit
    umah pekarangan mlebu latar gilar2
    dalan aspal alus kiwa tengen ijo mulus
    lha kae tamane kebak kembang sawernane
    sore padang njingglang bakul jajan pinggir dalan lampu manca warna nambai asrining kutha ayo do nyatakno ikiloh…desa Logandu (eh..salah sing bener nggone rika ya kang)terusane desaku baen aja desane rika heheheheeee……

    salam kembali sekang wong kebumen kang…suwun

  63. thx ya dah mampir ke blog ku yg sempat ko’it.. salam kenal.

  64. Buat Trie,Salam Knal Kembali….thx.

  65. Kang, oapixxx tenan siapa tau ana investor bisa garap potensi nang desane rika kang

  66. Kesuwun pak Miswanto,moga baen ana sing peduli
    soale desaku jian esih bener2 alami..hehehee

    salam

  67. wah kebumen ya… nyong tanggane rika, prakerta…

    salam kenal…

  68. Bener Bangpay….ngeneh monggo lenggah….
    prakertane ngendi rika Kang?

    salam knal kembali

  69. huss, kiye wis dawa temen yahh, :D kang Sugi,, ngapurane kiye mbene mempir maning, jan kas wingi2 ora kober kohhh, :)

  70. Kang Gareng,mulane sing sering kloyong ben ketemu karo sedulur2….hichh nyong dewek be iya koh urung kober tilik nang daleme sampean….

  71. Hi, met pagi disana… :)

  72. Met Pagi juga Yu Nenen Gunadi thx.

  73. Maaf Kang Aku ora ales Sms e rika, aku agi mandan ora kepenak ngawak wektu kue.. kancaku agi ana sing ngelet laptop 2nd. Jejel spesifikasi sing wingi endi. aja anggo sms hp ku ora bisa nggo maca sms ora bisa nggulung meng ngisor dadi sing kewaca mung nduwure thok… regane njaluk pira wong karo dulur lanang ya aja larang2 , kaya kue embok..?

  74. kula nuwun ? teng pundi niki kok ora keton?
    agi musim apa siki nang kampung?
    apa uwis pada tandur apa urung?

    sukses buat warga karanggayam …
    lam kompak ja..

  75. pernaeh ana swara wong wadon apa yahh :D
    Lam kenal buat nenen gunadi, :) kunjungi juga rumah kami di : http://gareng88.wordpress.com
    matur suwunnnn

  76. kang Sugi wis balik jakarta urung yahhh
    krungu2 jere tes kopdar karo kang Suhar, mbok menawane di sangoni mbako tek melu njaluk

  77. Rapapa Kang Budi,ngesuk nek ana maning tek usahakna……sing wingi wis di untalna.

  78. Monggo Kang Ardy mlebet mawonlah.nang kampung agi blabur kang……urung mangsa tandur

  79. Kang Garen kiye nyong tembe grok temen kang kampung agi blabur terus…….Kang Suar lagi sibuk Kang nyong gur di wei klembak karo menyan thok jere kon nggo udud..kiye kang nek garep njaluk ning klembake jan mandan mlepek anu kena udan.

  80. hehehhe, ya ngesuk tek menganah..
    wingi kang Suhar ya ngomong, jarene tes ketemuan karo sampean, malah di sangoni oyek malah jere… :)


Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d blogger menyukai ini: